#winterweek | Domowa gorąca czekolada!

12/10/2016


Gorąca czekolada, zaraz obok owocowej herbaty, to moje zimowe must have do picia! Jestem uzależniona od ciepłych napoi i piję ich dużo w ciagu dnia, dlatego też staram się to trochę  urozmaicać. Jedną z takich rzeczy, której nie robię na co dzień, ale do której wracam co jakiś czas jest domowa czekolada na gorąco. Niżej znajdziecie przepisy na kila różnych jej wersji!

Każdą z czekolad będziemy wykonywać w ten sam sposób. Jest to najbardziej podstawowy przepis. Rozgrzewamy mleko w małym rondelku, dodajemy czekoladę (połamaną w kostki) i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Składniki podaję na jedną porcję czekolady.

Czekolada mleczna
     ✓ 250ml mleka pełnego
     ✓ 50g gorzkiej czekolady
     ✓ 30g mlecznej czekolady

Czekolada gorzka
     ✓ 250ml mleka pełnego
     ✓ 50g gorzkiej czekolady

Czekolada biała
     ✓ 250ml mleka pełnego
     ✓ 50g białej czekolady

Do każdej czekolady możemy dodać również śmietankę 30% (ok 5 łyżek na jedną porcję), jeśli zależy nam na tym, by była gęstsza. Wtedy podgrzewamy mleko razem ze śmietanką, dodajemy czekoladę i mieszamy na małym ogniu, aż konsystencja będzie dla nas zadowalająca.

Mleko natomiast można zastąpić również tym odtłuszczonym bądź roślinnym, jeśli ma być to wersja wege. Proporcje czekolad również można sobie dowolnie zmieniać - według uznania ;)

Tak prezentują się podstawowe przepisy na samą czekoladę. Można jednak pokusić się o różne dodatki. Najłatwiej będzie skorzystać z gotowych syropów smakowych, które dostaniemy w każdym markecie. Jeśli jednak to nie jest to, czego szukamy, to można stworzyć dodatki samemu. Wystarczy ugotować razem z mlekiem laskę wanilii (ziarenka wyjmujemy i wsypujemy, a na czas samego gotowania do mleka dodajemy również samą laskę), żeby nasza czekolada zyskała waniliowy posmak. Do wersji piernikowej nada się idealnie przyprawa do pierniczków, a do cynamonowej - szczypta cynamonu ;) Papularne są również czekolady z dodatkiem chilli (tutaj wystarczy szczypta) oraz z nutą pomarańczy (dodajemy trochę wyciśniętego soku). Do karmelowej czekolady wystarczy kilka łyżeczek sosu karmelowego (lub też samodzielnie wykonanego karmelu). A jeśli ktoś lubi mocno słodkie rzeczy, to można też dorzucić trochę Nutelli!

Żeby dopełnić naszą czekoladę można również pomyśleć o jej "przybraniu". Najlepiej sprawdzi się tutaj bita śmietana lub pianki marschmallow (ale to i to!). Całość można jeszcze posypać startą czekoladą, cynamonem, polać syropem kermelowym (czy jakimkolwiek innym) czy syropem klonowym.

Lubicie takie domowe przepisy? Koniecznie dajcie znać czy skusicie się na zrobienie własnej wersji!

I zapraszam Was również na wpisy pozostałych dziewczyn:

   ❄ Agnieszka: www.agnieszkabloguje.pl/
   ❄ Agnieszka: www.whitepraline.pl/
   ❄ Klaudyna: ekstrawagancko.blogspot.com/
   ❄ Justyna: www.okiemjustyny.blogspot.com/
   ❄ Agnieszka: www.agwerblog.pl
   ❄ Alicja: www.kotmaale.pl
   ❄ Paulina: www.paulinablog.pl/
   ❄ Olga: www.apieceofally.pl

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze